Na aanschaf van een mooie grasmat wilt u het gras natuurlijk zo lang mogelijk in een goede conditie houden. Zo kunt u meteen beginnen met het onderhoud van de graszoden nadat u deze heeft aangelegd. Bij aanschaf van een grasmat dient u allereerst een keuze te maken: kiest u voor sport & speel graszoden of voor sportgras? We leggen het verschil nog even uit.

Sport & speel graszoden

Deze grassoort is perfect voor een tuin waarin veel activiteiten plaatsvinden. Zo kan het gras een stootje hebben en kan erop gespeeld worden, een potje voetbal op gespeeld worden en is het ideaal voor huisdieren. Deze grassoort is geschikt voor iedere tuin.

Sportgras

Dit type gras is perfect voor voetbalverenigingen, golfbanen en andere soorten sport waarbij hoge kwaliteit vanzelfsprekend is. Hiernaast is sportgras ook uitermate geschikt voor grote tuinfeesten en festivals. Hier vindt u meer informatie over sportgras.

Onderhoud

Het is belangrijk om direct in de eerste paar weken na het aanleggen voor goed onderhoud te zorgen. Lees de onderstaande tips goed door zodat het mooie gazon lang in goede staat blijft.

Maaien

Het is belangrijk regelmatig uw gras te maaien. Dit zorgt ervoor dat de grasmat wordt behouden. Zorg er echter wel voor dat u het gras niet te kort maait. Daarnaast dient u de grasmat pas te maaien wanneer de graszoden volledig aan de bodem gegroeid zijn. Dit is te controleren door bij een hoekstuk van het gras voorzichtig de grasmat op te tillen. Wanneer de grasmat loslaat weet u dat u nog even geduld moet hebben. Ook is het belangrijk het gras te maaien wanneer het droog is. Op deze manier zorgt u ervoor dat uw grasmaaier niet vast komt te zitten door het natte gras.

Sproeien

Vooral in de zomermaanden is het noodzakelijk uw gras regelmatig te sproeien. Door de hoge temperaturen en de sterke zon kleurt uw gras al snel geel. Het besproeien van uw gras dient u in de ochtend of nog beter in de avond te doen. Hierdoor heeft het gras de kans om het water in de nacht goed op te nemen. Bovendien kan sproeien in de volle zon uw gazon beschadigen.

Mest

Alles wat leeft heeft voeding nodig. Uw gras ook. Mest is de perfecte manier om uw grasmat ten alle tijden te voorzien van belangrijke voedingsstoffen. Een goed gemeste grasmat is binnen de kortste keren op zijn groenst.

Verticuteren

Verticuteren houdt in dat u de laag dood materiaal en mos van de grasmat haalt. Hierdoor kan het gras weer ademen en zorgt u er voor dat schimmel en andere ongewenste aandoeningen niet meer voorkomen op uw schone grasmat. Om uw grasmat de verticuteren kunt u gebruik maken van een speciaal hiervoor bestemde machine.