De zomer is in aantocht en de tuin gaat weer bloeien. De bladeren aan de bomen krijgen weer een mooie groene kleur en de bloemen gaan weer bloeien. De zomer brengt veel mooie kleuren met zich mee en laat de natuur weer leven. In de zomer betekent het ook dat het gras weer gaat groeien en meer aandacht nodig heeft dan in de winter. Wij hebben een aantal handige tips zodat de grasmat in jouw tuin er weer perfect bij komt te liggen deze zomer.

Vanaf april tot oktober start het maaiseizoen. Binnen deze periode groeit het gras en kan het weer gemaaid worden. Wij adviseren daarom ook om regelmatig het gazon te maaien. Wekelijks maaien is goed maar ook hier moet je met verschillende dingen rekening houden. Ga het gras niet maaien wanneer het nat is of als het geregend heeft. Het is moeilijker te maaien voor de machine omdat het gras zwaarder is en voorkom verstoppingen in de machine. Daarnaast is de kans groot dat het gras is ingezakt en dus ongelijkmatig wordt gemaaid waardoor het eindresultaat niet om aan te zien is. Wacht geduldig af tot het droog is. Daarnaast is het belangrijk dat je het gras niet te kort maait. Hierdoor ontstaan kale plekken en heeft het gras meer moeite om weer te groeien.

Bij extreme warmte of langdurige droogte is het belangrijk om het gazon te sproeien. Let hierbij op dat het geen zwembad wordt en het gazon blank staat. Sproei het gazon om de grond vochtig te houden wat de groei bevorderd. Sproei bij voorkeur in de avond omdat je anders het risico loopt dat het gras verbrandt door de felle zon.

Wanneer het gazon kale plekken of onvolledige groei van het gras vertoond, kan het helpen om het gras te bemesten. Mest bevat namelijk alle belangrijke voedingsstoffen die het gras nodig heeft om te groeien. Mest is bij de meeste tuincentra te koop. Het bevorderd niet alleen de groei van het gras maar het zorgt er ook voor dat het gras een mooie groene kleur krijgt. Mooi volgroeid gras zorgt voor een dichte structuur en oogt erg mooi.

Wanneer je een oudere grasmat hebt is het verticuteren een echte aanrader. Wanneer en mos tussen het gras groeit zorgt dit voor verstikking van het gras. Het gazon bevat vaak grote delen mos en hier zitten dode materialen tussen. Verticuteren is het verwijderen van het mos en dode materialen tussen het gras. Dit kan handmatig worden uitgevoerd of er zijn speciale verticuteermachines voor. De beste tijd om de tuin te verticuteren is in de lente of juist aan het einde in de herfst. Hierdoor zorg je dat het gras schimmelvrij is en schoon genoeg is voor het volgende seizoen om weer te groeien.