Kale plekken in je gazon herstellen

Het ontstaan van kale plekken kan meerdere redenen hebben, maar de plekken ontstaan vooral doordat de bodem niet meer optimaal is. Een aangetaste bodem kan meerdere redenen hebben:
– Mos of onkruid hebben de plek verovert
– De bodem is verzuurd
– Het gazon is intensief gebruikt en het gras is afgestorven.

Het gazon herstellen

Voordat je het gazon gaat herstellen is het erg belangrijk dat het mos, onkruid en de grasresten worden verwijderd. Als er niet te veel kale plekken aanwezig zijn dat is dit prima met de hand te doen.

Als de aangetaste plekken meerdere vierkante meters in beslag nemen raden wij het aan om gebruik te maken van een verticuteermachine. De machine haalt alle mossen, onkruid en het dode gras met gemak weg. Hierdoor zijn de kale plekken beter zichtbaar. Voordat je de machine gebruikt moet je eerst het gras maaien en vervolgens verticuteer je het eenmaal in de breedte en eenmaal in de lengte. Dan kan je de plekken vervangen met nieuw gras.

Het gras bijzaaien

Wanneer kale plekken in het gras goed zichtbaar zijn is het mogelijk om deze bij te zaaien. Deze manier is vele malen makkelijker dan het vervangen van de kale plekken. Voordat je het gras gaat bijzaaien is het erg belangrijk dat de bodemkwaliteit wordt verbeterd. Een voorbeeld van het verbeteren van de bodemkwaliteit is het strooien van kalk om de zuurgraad te veranderen.

Als de bodemkwaliteit weer in orde is kan er gestart worden met bijzaaien. Na het bijzaaien mag je niet over de plekken lopen maar moet je deze wel voorzien van water en voedingsstoffen.

Beste tijd om het gras bij te zaaien

Het voorjaar (maart tot mei) en het najaar (half augustus tot eind oktober) zijn de beste momenten om gras te zaaien. In de zomer is de grond te warm en zullen de planten niet wortelen en uitdrogen, tijdens de winter vriezen ze kapot. Voordat je gaat zaaien is het belangrijk om de bodemtemperatuur op te meten. De zaden ontkiemen namelijk bij een bodemtemperatuur van 10 graden. Snelle ontkiemers kan je het best gebruiken in het voorjaar en langzame ontkiemers kan je het beste gebruiken in het najaar.