Onderhoud de eerste periode

Na het leggen van de graszoden is het onderhoud zeer belangrijk. Met de juiste onderhoud krijgt u een prachtig groen gazon. Lees de onderstaande tips en verzorg uw graszoden optimaal.

 

Regelmatig maaien

Grasmaaien is erg belangrijk bij het onderhoud van graszoden. Het houdt de grasmat. Maai de graszoden de eerste keer pas als ze volledig aangegroeid zijn. Dit kunt u testen door voorzichtig een hoek van de grasmat op te tillen. Lukt dat niet? Dan is de grasmat aangegroeid. Maai het de eerste keer niet te kort, dat komt het gras niet ten goede. Pas als de grasmat er al een tijdje ligt kan het gras korter gemaaid worden, maar nog steeds niet té kort. Dat geeft namelijk kale plekken. De graszoden dienen regelmatig gemaaid te worden, zeker in het maaiseizoen. Dat loopt van april tot oktober. U kunt de graszoden dan wekelijks maaien. Maai het gras als het droog is, dat voorkomt verstoppingen bij uw machine.

 

Gras maaien

 

Regelmatig sproeien

Sproeien mag niet ontbreken bij het onderhoud van graszoden. Water is namelijk ontzettend belangrijk voor gras. Het heeft voldoende, maar ook zeker niet te veel water nodig om goed te kunnen groeien. Besproei het gras dus regelmatig om de grond goed vochtig te houden. Met droge, warme dagen is het raadzaam om uw gazon ook overdag te sproeien, zorg ervoor dat uw gras vochtig blijft! Vooral bij net aangelegde graszoden is dit belangrijk, ze zijn erg kwetsbaar. Wacht daarom niet tot de zon is gezakt, dan kan het al te laat zijn!

 

Graszoden sproeien

 

Bemesten

Uw graszoden hebben mest nodig, dat bevat namelijk belangrijke voedingsstoffen voor gras om te groeien. Van der Velden Graszoden heeft speciale mest voor net aangelegde graszoden, maar ook mest voor als de grasmat er al een tijd ligt. Bemesten zorgt ervoor dat uw gras zijn mooie groene kleur en een dichte structuur behoudt. Vraag erna als u uw graszoden besteld!

 

Gras bemesten

 

Verticuteren

Een belangrijke stap bij het onderhoud van uw graszoden is verticturen. Verticuteren is het verwijderen van onder andere mos en dode materialen. Deze vormen een viltlaag in de graszoden en werken verstikkend voor het gras. Een te dikke laag kunt u aanpakken door te verticuteren. Hierdoor blijft de grasmat schoon en kunnen schimmels zich niet ontwikkelen. Verticuteren kunt u handmatig doen met een daarvoor bestemde hark, of met een verticuteermachine. Het is een arbeidsintensieve klus, dus gebruik bij een grote tuin de machine. De beste tijd om uw grasmat te verticuteren is in de lente en in de herfst. De graszoden herstellen dan het snelst en het gras gaat schoon het volgende seizoen in.

 

Gras verticuteren

 

Ieder seizoen vergt overigens een andere aanpak in de verzorging van uw graszoden. Lees er hier meer over.