Steeds meer mensen geven tegenwoordig de voorkeur aan graszoden boven gras zaaien. Dit heeft vooral te maken met het feit dat u direct kunt genieten van een vers aangelegd gazon. Bent u van plan om binnenkort zelf graszoden aan te leggen? Bekijk dan hieronder onze tips waarmee u goed voorbereid aan de slag kunt.

Wanneer kunt u het beste graszoden aanleggen?

Het leggen van graszoden kan in principe in alle maanden van het jaar. Echter kan de levering van graszoden wel bemoeilijkt worden bij vorst of sneeuw in verband met de bevroren grond. Ook het snijden van de graszoden is lastiger. Daarnaast is de lichtintensiteit lager tijdens het najaar, waardoor de zoden minder snel vastgroeien rondom schaduwgebieden bij bomen en struiken. Bij vorst of sneeuw bevriezen de wortels van de graszoden, maar bij warmer weer groeien ze direct door.

Het beste kunt u de graszoden in april, mei, augustus of september leggen. De grond is dan namelijk enigszins opgewarmd en er is voldoende vocht aanwezig.

Zelf graszoden leggen of uitbesteden?

U kunt de graszoden vrij eenvoudig zelf aanleggen. Het wordt echter lastiger als er veel rondingen of obstakels in de tuin aanwezig zijn. Bovendien is het een zware klus. Een vierkante meter graszode weegt ongeveer 15 kilo en het gewicht neemt verder toe bij nat weer. Heeft u een tuin met veel ronde vormen, obstakels of gaat het om een groot oppervlakte dan is het waarschijnlijk beter om het werk uit te besteden. Wij kunnen u adviseren welke betrouwbare partijen u kunt inschakelen om de graszoden voor u te laten leggen.

Tips voordat u begint

Als u besluit om zelf graszoden te leggen, houd dan rekening met de onderstaande punten:

  • Leg de graszoden na levering direct aan. Anders beginnen de zoden te broeien wat de kwaliteit niet ten goede komt.
  • Is het niet mogelijk om de graszoden direct te leggen? Rol de zoden dan uit op verhard terrein en houd ze vochtig.
  • Leg de zoden in ieder geval nooit in de zon in verband met uitdroging.
  • Zorg ervoor dat u de grond van tevoren bewerkt en egaliseert, zodat u direct kunt beginnen met leggen.

Heeft u naar aanleiding van dit artikel nog vragen over het aanleggen van een perfect gazon, neem dan contact met ons op.